Deze uitleg gaat uit van een standaard Assu® installatie. Wanneer u géén standaard Assu® installatie heeft dient u contact op te nemen met uw systeembeheerder.

Hieronder ziet u een schematische weergave van de Assu® structuur wanneer er sprake is van een aparte server met meerdere werkstations. Op de server draaien ten minste twee programma’s: Microsoft SQL-server en Assu® Server. Beide draaien als zogenaamde services. Dit zijn programma’s die automatisch starten en op de achtergrond blijven draaien.

Op ieder werkstation draait ten minste Assu® cliënt. Deze cliënt maakt verbinding met de Assu® Server Service die zijn beurt weer communiceert met de Microsoft SQL-server.

Wanneer u bij het starten van Assu® blijft hangen op onderstaand scherm en de groene balk niet verder vol loopt kan Assu® Client de Assu® Server Service niet vinden.

Hoogst waarschijnlijk omdat deze niet draait op de server. Dit kan verschillende redenen hebben maar de service is makkelijk handmatig te herstarten.

Stap 1: Log in op de server waar de Assu® service geïnstalleerd is met een account met administrator-rechten. (Bij kleine kantoren kan dit ook een van de werkstations zijn)

Stap 2:        Start het programma ‘Services’. U kunt dit programma makkelijk vinden door links onderin beeld op het Windows-logo te klikken en ‘Services’ te typen.
(Zie screenshot rechts)

Stap 3:        Wanneer u ‘Services’ opent ziet u een lijst met daarop een groot aantal services. In deze lijst zijn twee services van belang voor Assu®.

Assu® Server en SQL Server (ASSU)
Beide services zijn hieronder geel gearceerd weergeven.

Bij beide services moet in de derde kolom ‘Running’ of ‘Gestart’ staan. Wanneer één of beide services niet ‘Running’ of ‘Gestart’ zijn klikt u met de rechtermuisknop op de service en klikt u vervolgens in het menu op ‘Start’.

Wanneer beide services niet ‘Running’ of ‘Gestart’ zijn dient u éérst SQL Server (ASSU) te starten en een minuut later pas Assu® Server.

Het opstarten van Assu® Server kan, afhankelijk van de snelheid van de server tussen de 3 en 20 minuten duren.

U kunt in de tussentijd alvast Assu® Client op het werkstation starten. Wanneer de Assu® Server volledig gestart is zal Assu® Client automatisch verbinding maken en doorgaan naar het inlogscherm.