Het verrekenen van facturen zorgt ervoor dat twee bedragen (+ en - die samen op € 0,00 uitkomen) worden verrekend in Assu®. Er komt géén € 0,00 factuur uit en de facturen worden in de boekhouding memoriaal weggeboekt.

U kunt pas gebruik maken van deze optie als u de module "Boekhoudkoppeling" hebt!!!

Als u een koppeling heeft met een boekhoudpakket (Exact online bijvoorbeeld) gaan beide facturen zelf naar het boekhoudpakket waar ze netjes tegen elkaar wegvallen.

Dit is niet hetzelfde als samenvoegen! Wanneer er een restbedrag overblijft dan raden wij aan om de facturen samen te voegen zodat er een factuur wordt aangemaakt. (zie hiervoor het hoofdstuk 'Facturen samenvoegen').

Is er geen restbedrag? Dan moet de factuur verrekend worden

Indien u in deze situatie facturen samen gaat voegen dan worden er wel € 0,00 facturen aangemaakt.

Stap 1: In de cockpit van Assu® klikt u op ‘Zoek Relatie’ onder het tabblad ‘Algemeen’

Stap 2: Zoek de desbetreffende relatie erbij en open deze.

Stap 3: Klik op ‘Factuuroverzicht’ in het lint op de relatiekaart.

Hierin worden de facturen van de desbetreffende relatie getoond. In de onderstaande screenshot staan twee facturen die met elkaar verrekend mogen worden omdat € 20,00 en € -20,00 een saldo van € 0,00 maakt.

Er hoeft geen € 0,00 factuur aangemaakt te worden maar memoriaal mogen deze wél weggeboekt worden.

Stap 4: Selecteer één factuur (vink deze ook daadwerkelijk aan!).

Stap 5: Klik op de knop ‘Factuur verrekenen’.

Stap 6: Klik op ‘Volgende’ in de wizard die tevoorschijn komt.

Stap 7: Selecteer de tweede factuur waarmee verrekend moet worden en klik op ‘Volgende’.

Stap 8: Klik op ‘Ja’.

Stap 9: De verrekening wordt uitgevoerd. Zodra deze gereed is kunt u klikken op de knop ‘Voltooien’.

Beide facturen komen vervolgens op ‘Betaald’ te staan en worden geboekt in uw boekhoudpakket.
Tevens komen ze te staan onder de ‘Betaalde’ facturen in het factuuroverzicht.  Als u ze niet ziet staan controleer dit filter:

Als u Feniks als boekhoudpakket gebruikt ziet dit er als volgt uit op de debiteur:

Factuur 19N000129 met een bedrag van 20 euro is verrekend met factuur 19N000130 met een bedrag van -20 euro.

Het systeem heeft beide facturen met een memoriaalboeking tegengeboekt.