Als u een bankafschrift in wilt lezen dient u eerst onderstaande informatie goed door te lezen:

Welke bestanden kunnen worden aangeleverd?

De volgende bestanden kunnen worden aangeleverd door banken:

• *.CAMT
  • *.MT940
  • *.SWIFT

Aan welke punten moet voldaan worden?

Bij het inlezen van het bankafschrift worden de betalingen meteen aan een factuur gekoppeld als aan de volgende 3 punten is voldaan:

1: het IBAN nummer is bekend bij de relatie

2: het factuurnummer staat in de omschrijving

3: het bedrag dat wordt bijgeschreven via de bank komt exact overeen met het openstaande bedrag op de factuur

Welke bestanden kunnen worden gebruikt?

CAMT heeft de voorkeur en eventueel kan MT940 ook gebruikt worden

Welke bestanden kunnen NIET worden gebruikt?

Swift kan NIET correct ingelezen worden (niet in Feniks en niet in de Journaalposten module) omdat het oa geen geldig IBAN nummer bevat.

Hoe lees ik een bankafschrift in?

Klik in het journaalposten scherm op "Bank afschrift inlezen" en uw browser zal openen.

Blader door naar de lokatie waar het bankafschrift staat, selecteer het bestand en klik op "Openen".

Het bankafschrift zal nu als journaalpost te zien zijn in het journaalposten scherm:

screenshot versie 1.2626

Hierna zijn deze naar wens te openen en te bewerken.

In dit scherm kunt u ook zien wanneer er betalingstermijnen zijn voor een debiteur die een betalingsregelening heeft. Deze mensen maken zelf iedere maand geld over en de bedragen zijn per termijn te markeren.

Voor boekingen van en naar een maatschappij moet er *RC* in de omschrijving gezet worden zodat het systeem herkent dat het om een RC afdracht gaat. Deze afdracht wordt dan bij de RC controle getoond.