U kunt een hypotheek toevoegen door op een relatiekaart op bovenin het lint op "hypotheek met een plusje erbij" te klikken of door op de hypotheken-tegel op het groene plusje te klikken. U krijgt vervolgens een wizard die u helpt bij het invullen van de eerste velden.

De wizard Hypotheek Toevoegen bevat géén verplichte velden. U kunt een hypotheek aanmaken zonder hypotheeknummer. Assu® zal dan zelf een hypotheeknummer voor u aanmaken.

Zo kunt u ook een hypotheek in Assu® aanmaken aan het begin van een hypotheektraject als u nog niet weet wat het hypotheeknummer gaat worden en alvast documenten en notities koppelen.

De wizard Hypotheek toevoegen bevat twee tabbladen.

Het eerste tabblad bevat velden met betrekking op de hypotheek.

Hypotheeknummer:

Hier vult u het hypotheeknummer in. Wanneer u dit veld leeglaat zal Assu® automatisch zelf een hypotheeknummer invullen bestaande uit het jaartal, de letter H en een opeenvolgend getal. (19H000001, 19H000002 etc.)

Volgnummer:

Hier  typt u het volgnummer van de hypotheek.

Hypotheekvorm:

In dit veld kiest u de hypotheekvorm van de hypotheek. Dit is een stamtabel en is te onderhouden via 'Stamtabellen-hypotheek'

Ingangsdatum:

Hier kiest u de ingangsdatum van de hypotheek.

Looptijd in maanden:

In dit veld kiest u de looptijd in maanden.

Koopsom:

De koopsom van de hypotheek vult in dit veld in.

Omschrijving:

In dit veld vult u een omschrijving van de hypotheek in.

Na het invullen van de velden klikt u op het tweede tabblad of op het groene pijltje naar rechts .

Het tweede tabblad van de wizard Hypotheek toevoegen bevat velden met betrekking op het onderpand. Als u die gegevens al heeft vult u die hier in.

Adres:

In het eerste veld vult u de straatnaam in, in het tweede veld het huisnummer en in het derde veld de huisnummertoevoeging.

Wanneer u op het huisje klikt opent u het scherm voor adresverrijking.

Wanneer u op het poppetje met het groene pijltje  klikt kunt u uit de adressen kiezen die bekend zijn bij de relatie waar u een hypotheek wilt toevoegen.

Postcode:

De postcode van het onderpand vult u in dit veld in.

Plaats:

De plaats van het onderpand vult u in dit veld in.

Nieuwbouw:

Wanneer het onderpand nieuwbouw is vinkt u deze checkbox aan.

Bouwjaar:

Het bouwjaar van het onderpand vult u in dit veld in.

Na het invullen van de velden klikt u op "Opslaan" om de hypotheek toe te voegen.