In december kan het zomaar gebeuren dat de tijd sneller gaat dan je gedacht had. Cadeautjes kopen, nog even snel wat mailings de deur uit doen en voor je het weet staat het nieuwe jaar alweer voor de deur. Dat betekent dat er in Feniks ook gestart zal moeten worden met een nieuw boekjaar en een nieuwe factuurnummering. In dit artikel vertellen we je alles over het afsluiten van het lopende boekjaar en het openen van het nieuwe boekjaar.

Het nieuwe boekjaar:

Op het moment dat jezelf, of de prolongatie, een factuur aanmaakt in Assu met een RC datum in 2022, dan zal Feniks automatisch een nieuw boekjaar voor je aanmaken.

Indien je zelf, om wat voor reden dan ook, eerder een nieuw boekjaar wilt starten op basis van de inrichting van het lopende boekjaar dan kan dat door in Assu te gaan naar het tabblad "Financieel/ADN" en vervolgens naar "Open Administratie".

Open boekjaar 2021 en klik vervolgens op het tabblad "Inrichting". Via de knop '"Maak nieuw boekjaar a.d.h.v. huidig boekjaar" maak je een boekjaar 2022 aan in Feniks.

Mocht Feniks zelf al een boekjaar voor je aangemaakt hebben kun jet u via de knop 'Inrichting overhalen uit vorig boekjaar' alsnog de inrichting (namen grootboeken, grootboeknummers enzovoorts) overnemen vanuit 2021.

De factuurnummering:

De factuurnummering wordt door Assu automatisch aangepast, hier hoef je zelf niets voor te doen. Op het moment dat het nieuwe jaar van start gaat zullen facturen aangemaakt vanaf 1 januari 2022 automatisch met het format '22N' beginnen in plaats van '21N'.

Het oude boekjaar nog niet afgerond?

Je kunt gewoon blijven werken in boekjaar 2021 zolang je deze nog niet definitief hebt afgerond. Wel is het belangrijk dat je dan regelmatig de beginbalans van 2021 overhaalt naar 2022 zodat deze in het nieuwe jaar weer kloppend gemaakt wordt. Dit mag vaker uitgevoerd worden en dient herhaald te worden totdat je de boekhouding van 2021 hebt afgesloten.

Een beginbalans overhalen in 2022 doe je als volgt:

1. Open via 'Assu -> Financieel/ADN -> Open Administratie' de administratie met boekjaar 2022

2. Klik op de knop 'Beginbalans overhalen'.

Nieuw boekjaar overhalen Assu Feniks

Het oude boekjaar definitief afsluiten:

Zodra boekjaar 2021 definitief is afgerond adviseren wij u deze af te sluiten. Dit kun je doen door boekjaar 2021 te openen in Feniks, vervolgens klik je op het tabblad 'Inrichting' en dan op 'Administratie instellingen'. Een extra scherm opent; hier vink je aan 'boekjaar gesloten'. Op dit moment kun je niet meer bewust óf onbewust een factuur aanmaken op boekjaar 2021. Via hetzelfde vinkje kun je het boekjaar ook weer openen mocht je toch nog wat vergeten zijn in 2021.

Let op: je dient dan te allen tijde de beginbalans weer over te halen in 2022, anders klopt het beginsaldo in 2022 niet!

boekhouden

Maak je gebruik van Snelstart? Lees hier hoe je het oude boekjaar afsluit.