Een Rekening Courant Postitie is een gespreide betaling van uw polissen.

In Assu® is het mogelijk om termijnen aan te maken van een zelf in te stellen periode.

Heeft u bijvoorbeeld een polis die per jaar gaat en uw klant wil deze per maand betalen dan kunt u door middel van de RC positie de jaarfactuur in 12 termijnen opsplitsen.

Indien u een Rekening Courant positie aanmaakt krijgt deze een nummer. Dit nummer moet overeenkomen met de grootboekkaart in de boekhouding.

Dit nummer dient u zelf aan te maken! (indien van toepassing)

Vanuit het lint van de relatiekaart kunt u door middel van de knop "RC positie" het hoofdscherm van de betalingsregeling aan gaan maken.

Stap 1: Klik op de knop "RC positie" bovenin het lint van de relatiekaart:

Stap 2: Klik op "Ja" bij de melding dat ervoor dat de relatie nog geen RC positie bekend is.

Stap 3: Het hoofdscherm van de RC positie wordt nu getoond en onder tabblad "Gekoppelde polissen" kunt u zien welke polissen er onder vallen (in ons voorbeeld hebben we voor het gemak maar 1 polis met een jaarpremie van 1200 euro genomen die we in 12 termijnen van 100 euro af gaan rekenen)

Het RC positie scherm bevat de volgende velden:

Nummer:

Het nummer van de RC positie. U kunt hier zelf een (uniek) nummer keizen of Assu genereert een nummer voor u.

Incassowijze:

De termijnen kunnen automatisch geincasseerd worden of op eigen incasso gezet worden.

Afrekenfrequentie:

Hoeveel keer er afgerekend wordt.

Afrekentype:

Einde op 0: betekent dat aan het einde van de periode het volledige saldo op nul uitkomt.

Werkelijke kosten: Hier wordt alleen de premie voor dat jaar berekend.

Incasso rekening:

Het rekeningnummer van de relatie.

Administratie kst:

Hier kunt u eventuele administratiekosten invoeren.

Prol. frequentie:

Per hoeveel maanden er geprolongeerd wordt (bijv. 1= per maand en 12= per jaar)

Is stopgezet per:

Als de RC stopgezet wordt kunt u hier de einddatum invoeren.

RC positie niet herinneren:

Als u ervoor kiest om niet te herinneren dient u hier een vinkje te zetten.

Termijn:

Variabel: Bij de prolongatie wordt er gekeken wat nu het bedrag zou moeten zijn, afhankelijk van afrekentype, om op nul uit te komen i.v.m. nieuwe polis of wijzigingen in de premies. Het termijnbedrag wordt automatisch aangepast.

Vast: Hiermee betaalt de relatie elke maand hetzelfde bedrag.

Stap 4: Vul de voor uzelf van toepassing zijnde velden, selecteer de gekoppelde polis(sen) en klik op "Opslaan".

nb: het tabblad "Gekoppelde polissen" toont polissen op basis van wat er op de polis bij de incassomethode ingevuld staan:

Bij een polis met incassowijze maatschappij incasso zal deze polis uiteraard niet getoond worden in dit tabblad omdat de maatschappij de premie int.

Stap 5: Vul een datum in waarop de regeling gaat lopen en klik op "OK"

Het termijnbedrag is nu terug te zien onder "Berekend"

Na de prolongatie van de polis(sen) is het totaalbedrag te zien bij "Termijnen/Facturen" en is de betalingsregeling klaar om geprolongeerd te gaan worden.

Hoe u de termijnen kunt prolongeren leest u hier.

In het witte boekje onder de Algemene instellingen kunt u bij tabblad "Financieel" aangeven dat het systeem voor de betalingsregeling niet naar de RC datum kijkt maar naar de factuurdatum:

In het lint ziet u knoppen staan voor tijdregistratie. Deze werken niet op het niveau van de RC positie! De tijdregistratie dient op relatieniveau te gebeuren.

U kunt het termijnbedrag voor de nieuwe periode ook aanpassen naar de nieuwe periode.

Indien het termijn bedrag voor de nieuwe periode moet worden aangepast. Ga dan, voordat het jaaroverzicht wordt aangemaakt als volgt te werk:
Open de nieuwe periode door op ¬▼(of het groene + indien de periode nog niet aanwezig is).
Pas het termijn bedrag aan. Ga dan terug naar de oude periode door ▼ in te drukken en maakt het jaaroverzicht aan.

Let op: de termijn moet hiervoor wel op "Vast" staan.

Waar zie ik dat een termijn betaald is?

Als een termijn betaald is zie je de betaaldatum terug bij het veldje "Betaaldatum". Staat dat veld niet aan? Activeer het dan door middel van de veldkiezer.