Assu® is in staat een schade analyse uit te voeren op motorrijtuigen- en pleziervaartuigenpolissen met minimaal één dekking waarop B/M-korting van toepassing is

Door middel van deze schade analyse kunt u uw klant bij een schade laten zien hoe ver de BM ladder zakt bij een bepaalde schade. Moet hij dan bijvoorbeeld voor een lagere trede meer gaan betalen dan dat de schade waard is dan kan hij zelf beslissen of hij de schade gaat betalen in plaats van dat hij straks meer geld kwijt is aan zijn hogere premie doordat hij op een lagere trede terecht gekomen is.

De schade analyse verloopt volgens onderstaand "drie stappen plan":

1: Voor het maken van een schade analyse dient de betrokken B/M-tabel volledig te zijn ingevuld.

De BM ladders dient u te vullen op de maatschappijkaart

De gegevens die in de BM ladder gevuld dienen te worden zijn op te vragen bij de betreffende maatschappij!!

2: De premie gegevens dienen juist gevuld te zijn op de poliskaart onder de dekkingen.

3: Als bovenstaand goed gevuld is kunt u vanuit het lint van de polis- of schadekaart de schade analyse draaien.

De gegevens die de schade analyse gebruikt komen allereerst van de BM ladder. De waardes die daarin ingevuld staan komen weer terug op de poliskaart als u via "verdeling" naar de dekkingen gaat en in de dekking op tabblad "Premie" klikt:

In bovenstaand willekeurig voorbeeld ziet u dat er een BM ladder gebruikt wordt van Allianz met trede 3. De relatie moet 85% van zijn premie betalen.

Deze gegevens komen uit de BM ladder die we in de GIF hieronder laten zien.

U ziet hier ook dat de relatie bij 1 schade claimen terug gaat vallen naar trede 1 en dan 125% van zijn premie moet gaan betalen. Claimt hij geen schade dan gaat hij in 1 jaar naar trede 4 waar hij nog maar 75% van zijn premie moet betalen.

Om een schadeanalyse te starten klikt u op de polis- of schadekaart boven in het lint op de knop "Schade analyse" .

U krijgt vervolgens een scherm te zien waarop u kunt aanvinken op welke dekking(en) de claim zou komen te vallen. Ook vult u hier in wat het geschat schadebedrag is en om hoeveel schuldschades het gaat.

Als alles ingevuld is klikt u op "Analyseer":

Als u op "Analyseer"  klikt zal Assu® u vragen welke rapportage van het type "Schadeanalyse" u wilt gebruiken.

Standaard komt Assu® met één zo’n rapportage maar u kunt verschillende rapportages van dit type aanmaken om vervolgens hieruit te kunnen kiezen.

U kiest voor een rapportage door erop te dubbelklikken.

U krijgt nu de vraag of u de rapportage meteen opgeslagen moet worden.

Als u op 'Ja' klikt zal de rapportage worden opgeslagen in de documenten-tegel van de polis. Als u op 'Nee' klikt zal de rapportage niet worden opgeslagen.

Hierna zal Assu® een schadeanalyse-rapportage opmaken en tonen. Het kan zijn dat het scherm op de achtergrond wordt gezet door Windows. In dat geval klikt u op de taakbalk op het Assu® logo en kiest u het scherm met de naam ‘Voorbeeld’.

Op bovenstaande illustratie ziet u een willekeurige schadeanalyse op basis van 1 schade.

Het onderste gedeelte van dit rapport bestaat uit 2 delen:

Links ziet u de waardes als er niet geclaimd gaat worden. U ziet per jaar op welke trede de relatie terecht komt met daar achter het percentage van de premie wat de klant ieder jaar moet gaan betalen.

Als we uitgaan van bovenstaande voorbeeldpolis waarbij de relatie een schade krijgt als hij op trede 3 staat met 85% premie ziet u links dat hij over 1 jaar op trede 4 terecht komt met 75%, over 2 jaar op trede 5 met 65% en zo uiteindelijk de ladder opklimt naar trede 15 met 25% na 12 jaar als hij geen schades claimt.

Rechts ziet u de trede terugval van de premie. Als dezelfde relatie van trede 3 terugvalt door het claimen van 1 schade naar trede 2 gaat hij 100 procent van zijn premie betalen en is hij dus gelijk zijn korting kwijt.

Door deze bereking verder door te trekken ziet u het verschil oplopen over het aantal jaren gemeten. Zo kan de klant uiteindelijk zien dat het niet rendabel is een kleine schade te claimen omdat hij dan duurder uit is met zijn premie dan wanneer hij zelf de schade op laat knappen.

Het document dat aangemaakt wordt tijdens het maken van de schade analyse vindt u terug in het documentenarchief van de schade als u de analyse draait vanuit de schade en in het docarchief van de polis als u hem draait vanaf de poliskaart.

Een afwijkende BM trede analyseren

Standaard pakt Assu® de BM trede die bij de dekking van de polis vermeld staat. Wilt u een analyse doen op een afwijkende trede? Klik dan op "Afwijkende BM-trede" in het schadeanlayse schermpje: