Deze instructie is geschreven voor het verwerken van een storno in Feniks.

Een storno is een mislukte automatische incasso. Dit is een automatische incasso die in eerste instantie succesvol is uitgevoerd door de bankinstelling, maar die in tweede instantie is geweigerd.

Dit kan door de rekeninghouder zelf zijn teruggedraaid door bijvoorbeeld onvoldoende saldo.

U kunt in de instellingen van Assu® en Feniks aangeven of een factuur op ‘Eigen incasso’ komt te staan na een stornering.

In Assu® werkt dit als volgt:

Stap 1: Open de instellingen.

Stap 2: Ga via 'Algemeen' naar het tabblad ‘Financieel’.

Stap 3: Vink de optie ‘Facturen van automatisch incasso afhalen na een storno’ aan en sla op.

In Feniks werkt dit als volgt:

Stap 1: Open de administratie en klik op het tabblad ‘Inrichting’.

Stap 2: Klik op de button ‘Administratie instellingen’.

Stap 3: Klik op het tabblad ‘Financieel’.

Stap 4: Vink de optie ‘Van automatisch incasso halen na een storno’ aan en klik op ‘OK’.

Via de onderstaande stappen kunt u een storno boeken in Feniks.

Stap 1: Klik in Feniks op de button ‘Kas/Bank’.

Stap 2: Open de juiste kas of bankrekening waar het bankafschrift ingelezen staat.

Stap 3: Dubbelklik op de regel van de laatst ingelezen afschrift om te starten met de verwerking.

Stap 4: Selecteer in het afschrift de regel en voer een klant/leverancier in middels de F4-toets.

Stap 5: Selecteer de klant en klik op ‘OK’.

Om een storno te boeken verwerkt u een betaling die aan de Debet zijde staat.

De relatie staat nu gekoppeld aan de regel. U dient nu alleen nog de factuur te koppelen middels de F4-toets.

Stap 6: Koppel vervolgens de betaling met de betaalde factuur die in het factuuroverzicht van de klant staat. Selecteer deze en klik op ‘OK’.

U heeft de boeking verwerkt. De regel komt er als volgt uit te zien in de afschrift:

De factuur staat weer open bij de klant in het factuuroverzicht waardoor er weer opnieuw geïncasseerd kan worden.

Ook kan het zijn dat de incassowijze is veranderd van automatische incasso naar eigen incasso, dit wordt bepaald aan de hand van de ingevulde instellingen (zie oranje introtekst).