Wanneer men een bedrag betaalt dat hoger uitvalt dan het oorspronkelijke factuurbedrag dan spreken we over een teveel betaling. Het is mogelijk om een teveel betaling op twee manieren te verwerken in het bankafschrift:

• Afboeken op het grootboek van de betalingsverschillen.
  • Laten staan. Dit zorgt ervoor dat er niets extra’s wordt gedaan, het zorgt er alleen voor dat het verschil op de factuur open zal blijven staan waardoor het bedrag wat teveel is betaald weer uitbetaald kan worden aan de klant.

Via onderstaande stappen verwerkt u een teveel betaling in Feniks.

Stap 1: Klik in Feniks op de button ‘Kas/Bank’.

Stap 2: Open de juiste kas of bankrekening waar het bankafschrift ingelezen staat.

Stap 3: Dubbelklik op de regel van de laatst ingelezen afschrift om te starten met de verwerking.

Stap 4: Selecteer in het afschrift de regel en voer een klant/leverancier in middels de F4-toets.

Stap 5: Selecteer de klant en klik op ‘OK’.

De relatie staat nu gekoppeld aan de regel. U dient nu alleen nog de factuur te koppelen middels de F4-toets.

Stap 6: Koppel vervolgens de betaling met de openstaande factuur die in het factuuroverzicht van de klant staat. Selecteer deze en klik op ‘OK’.

U ziet in de screenshot een teveelbetaling van € 27,00. Het oorspronkelijke bedrag is € 269,41 en de klant heeft door bijvoorbeeld een typefout € 296,41 betaald. U kunt middels de opties ‘Afboeken op betalingsverschil’ of ‘Laten staan’ de keuze maken wat u met het teveel betaalde bedrag wilt doen (zie intro tekst voor de uitleg van deze knoppen).

De teveel betaling is verwerk en naar aanleiding van uw keuze is het betalingsverschil afgeboekt op het grootboek van de betalingsverschillen of is de factuur zodanig aangepast dat u het bedrag van € 27,00 uit kunt betalen aan de klant.